Arjen Lievers

The road to EduMaps
2 (5)

“Ik heb slecht nieuws”. Mevrouw Buisman van Pedagogiek keek ernstig. Ik versteende. “Dat was het dan”. Zes weken lang mocht ik tussen al deze slimme studenten en docenten lopen, op Iselinge Hogeschool, maar nu was het voorbij.

Geen fout

De uitslag van de eerste tentamenweek zou gelden als mijn toegangsbewijs voor de Pabo, maar nu waren er maar vijf uit mijn klas die een voldoende hadden, voor het allereerste tentamen dat we terugkregen. “Ik begin bij 5 en als tegenprestatie mogen zij die wél een voldoende hebben de weekopeningen doen.” Nr. 5 had een 5,6, nummer vier een 5,8. Nummer drie een 6 en nummer 4 een 7,2. Ik zat er niet bij. In gedachten zag ik mezelf alweer staan, in die koelcel, tussen die ellendig lange, met varkensvlees uitpuilende rijen vleeshaken, te rauzen totdat ik de deur naar buiten weer kon zien. Ik had gestudeerd tot ik er bij neerviel. Als ik deze niet zou halen, dan zou ik hier geen enkel tentamen halen. Dan had ik hier niets te zoeken!  Ik pakte vast mijn tas. “Weg hier, naar huis.

“En dan is er nog één jongeman,” zei Hanneke, “die had geen fout.”

Wessel

Die jongeman was ik. Ik kan me niet herinneren dat ik in die vier jaar één tentamen heb gemist. Na de Pabo schreef ik me in voor Geschiedenis in Nijmegen. Ik had een bijbaan bij “Harbers Onderwijs Instituut” in Doetinchem, waar mijn broer Wessel, die daar ook bijverdiende, me geïntroduceerd had. Naast huiswerkbegeleiding ontwikkelden ze er ook een leerlingvolgsysteem, genaamd LVS2000. Ik bood aan om het te gaan verkopen, aan scholen voor Speciaal Onderwijs. In 2003 kreeg ik de kans om DataCare, de softwareafdeling binnen het instituut, over te nemen. Even later mochten we een leerlijnenmodule ontwikkelen voor mytylschool De Brug in Rotterdam. Kort daarna besloten de directeuren van 10 andere mytylscholen op een terras in Maastricht om hier ook op in te stappen, gevolgd vele scholen die vielen onder de Wet op Expertise Centra (cluster 1,2,3,4), die allemaal met leerlijnen wilden gaan werken. En wij waren in die tijd de enige partij die dat ondersteunde.

In 2008 was DataCare met LVS2000 marktleider in het Speciaal Onderwijs. Het was ook het jaar dat Wessel na een jarenlang ziekteproces overleed aan de gevolgen van testikelkanker. 

To be continued.

In gedachten zag ik mezelf alweer staan, in die koelcel, tussen die ellendig lange, met varkensvlees uitpuilende rijen vleeshaken, te rauzen totdat ik de deur naar buiten weer kon zien.

— Arjen Lievers